Territori

Ripoll es converteix en la capital de la Confraria del Gras i el Magre

Com ja ve sent tradició els carnissers-xarcuters de Catalunya hem celebrat la Gran Trobada de la Confraria del Gras i Magre. En aquesta ocasió es va celebrar el diumenge 4 de març a l’antiga església de Sant Pere de Ripoll. Més d’un centenar de persones, la majoria d’ells Confrares de vocació, van gaudir de l’acte d’investidura dels Confrares, d’una visita guiada per la vila i un dinar ofert per l’aula d’Hostaleria del Ripollès. Un dia rodó que esdevé la festa per antonomàsia del nostre col·lectiu.

10.03.2018

Pocs minuts abans d’11 del matí arribava el gran gruix d’assistents, confrares ja de gala amb la capa, el barret i la medalla. Amics, familiars i simpatitzants del nostre o ci anaven fent acte de presència a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll. Amb tothom ja congregat es van fer dos grups i es va iniciar la ruta turística pels espais més emblemàtics de la vila.

Primer, el barri vell de Ripoll, símbol de la transcendència històrica de la vila a Catalunya, sobretot durant l’època medieval, fruit de la seva situació privilegiada al costat la con uència dels rius Ter i Freser. Per això el Barri vell té un gran valor arquitectònic i històric, amb edi cis emblemàtics que tenen centenars d’anys d’història. A continuació, al Museu Etnogrà c els confrares van poder gaudir de col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, els o cis, la religiositat popular, la farga catalana i el ferro forjat. Finalment, es va visitar el monestir de Santa Maria de Ripoll que, juntament amb la seva portalada realitzada en pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics, el fan un dels edi cis més bells i evocadors de Catalunya.

Una vegada nalitzat el recorregut i havent descobert la història de la vila, els trabucaires van fer ressonar la plaça de l’Ajuntament amb els trabucs fent palès a la dita ‘Quan hi ha pólvora hi ha festa’. Una vegada feta la foto de família de la Confraria amb de fons el Monestir, els trabucaires van fer un passadís d’honor a les escales de l’antiga església de Sant Pere amb una posada en escena màgica on el confeti n’era el protagonista. Primer varen entrar els confrares amb al capdavant el Mestre de cerimònies, Josep Dolcet, i a continuació la resta d’assistents.

Acte d’investidura dels Confrares

Una vegada entrats tots els assistents dins l’antiga església de Sant Pere, els confrares van situar-se sobre l’escenari juntament amb l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, i els gegants de la vila, que escoltaven l’espai on s’emplaçaven els protagonistes. Mentrestant, amics, familiars i simpatitzants -va haver-hi uns 120 assistents- es seien a les taules per escoltar els parlaments i gaudir de l’acte central de la Gran Trobada de la Confraria: els nomenaments als confrares d’honor i de mèrit, així com als que celebraven 5 anys com a membres de l’entitat.

El Mestre de cerimònies, Josep Dolcet, va agafar la batuta presentant l’acte i exposant la seva satisfacció de poder celebrar la festa dels carnissers – xarcuters a la capital del Ripollès i remarcant la importància de difondre les millors carns i els seus elaborats de la nostra terra, així com la seva qualitat, el valor nutritiu i la seva identitat social i cultural. Després de les paraules benvinguda, es va entregar les insígnies de bronze a aquelles persones que celebraven 5 anys com a membres de la Confraria del Gras i el Magre.

Seguidament, s’atorgà la menció de Confrares d’Honor a Pep Nogué, cuiner, professor de cuina i divulgador gastronòmic, i a Xavier Carbonell, Director Gerent de la Cambra de Comerç de Barcelona; i la de Confrare de Mèrit a Teresa Colell, Directora de l’Escola Agrària de l’Empordà. En Josep Dolcet va fer un recorregut per les seves trajectòries professionals i personals, fent constar que havien estat designats per decisió unànime pels Mestres de la Confraria. Tots tres van dirigir unes paraules d’agraïment als assistents i van coincidir a mostrar-se orgullosos de la distinció rebuda.

Com a cloenda de l’acte central, el Mestre de Cerimònies va fer entrega d’un present amb l’insígnia de la Confraria a l’alcalde de Ripoll que va dirigir unes paraules remarcant que “És un gran honor acollir aquesta edició de la Confraria del Gras i el Magre i així ajudar a divulgar la vila de Ripoll i situar-la dins del mapa gastronòmic del territori”. Agraint aquest honor, l’alcalde va obsequiar el llibre ‘Pantocràtor de Ripoll’ a Pròsper Puig, Gran Mestre de la Confraria, i 3 detalls per als confrares d’honor i de mèrit.

Finalitzat ja l’acte central de la XIII Gran Trobada de la Confraria els assistents van gaudir d’un dinar de gala ofert per l’Aula d’Hostaleria del Ripollès i per a concloure la trobada els presidents dels diferents gremis provincials de Catalunya van retre homenatge al President sortint de la Junta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines, el sr. Ricard Josep Llavallol, que va agrair la con ança atorgada durant el seu mandat convertint-se en un dels moments més emotius de la diada.

La XIII Gran Trobada va arribar a la seva quan passaven pocs minuts de les cinc de la tarda desitjant que la següent sigui tant èxit com aquesta.