Territori

El nou mercat de Sant Antoni

El Mercat de Sant Antoni, amb més de 130 anys d’història, ha tornat a obrir les seves portes.

13.09.2018

La ciutat de Barcelona ho esperava, ja feia gairebé 10 anys que un emblema de la ciutat estava rehabilitant-se. El Mercat de Sant Antoni, amb més de 130 anys d’història, ha tornat a obrir les seves portes.

 

La història d’un mercat amb molta vida

Inaugurat el 1882 al mateix emplaçament de l’antic Mercat del Pedró, el de Sant Antoni es va crear per poder abastir a la nova ciutat que es plantejava amb el pla Cerdà. Aquest projecte suposava la creació del primer mercat als afores de la ciutat.

Durant aquella època hi predominaven les bacallaneries i parades d’aviram i a principis del segle XX, els comerciants del tèxtil del Paral·lel i altres productes no alimentaris van començar a situar-se als voltants de l’edi ci per apro tar la concurrència de ciutadans i millorar així la seva activitat comercial. Amb el pas del temps, aquestes parades exteriors van esdevenir el Mercat dels Encants de Sant Antoni.

Més tard també s’hi van incorporar llibreters i col·leccionistes els diumenges, donant origen al Mercat Dominical de Sant Antoni. Avui, és un mercat especialitzat en llibres nous i antics i col·leccionisme tradicional de postals, segells o revistes i on també s’hi troben tot tipus d’ofertes vinculades als cromos, als videojocs i/o a les pel·lícules.

El Mercat de Sant Antoni és un dels mercats més importants de la ciutat de Barcelona. És l’únic mercat que té oferta comercial durant els 7 dies de la setmana. L’edi ci i els seu entorn acull els tres mercats que li són propis: l’alimentació fresca, els encants i el dominical del llibre.

Després de més de 100 anys d’història, durant l’any 2005, l’Ajuntament de Barcelona i els comerciants del mercat, decideixen que l’edi ci necessita una reforma fruit del desgast lògic del pas dels anys. Aquest acord i plani cació de projecte triga uns anys a arribar, però en 2009 s’inicien les obres seguint l’estil de Rovira i Trias, arquitecte del mercat original i es tanquen de forma de nitiva les instal·lacions del vell mercat fent desplaçar les parades a un mercat provisional.

Després de diversos inconvenients i trobades arqueològiques, no ha estat ns aquest passat mes de maig que el mercat ha tornat a tenir vida al seu interior.

Un nou mercat pel segle XXI

Després de 10 anys de reformes, el Mercat de Sant Antoni continua sent tres mercats en un. Amb més de 230 establiments totalment renovats i més grans, els clients gaudeixen de més espai gràcies al fet que els nous passadissos que més amples que abans de la reforma. En l’interior, la zona destinada a l’alimentació es redueix, 52 corresponen al mercat de producte fresc -ubicats als passadissos interiors de la creu- i 105 parades dels encants –ubicades als passadissos més propers a la façana-. Entre els paradistes de producte fresc hi trobem a sis agremiats de GremiCarn Barcelona: Xarcuteria Mary, Carns Esca, Cansaladeria i Formatgeria Pep, Casa Sendra, Carnisseria Escofet Oliver i Carnisseria Carmen. Tots ells estan molt satisfets amb la remodelació i amb la decisió de desminuir el nombre de paradistes, “hem quedat els professionals amb més experiència i amb un bagatge més tradicional“ comenta un d’ells.

Amb la remodelació, a més, s’ha guanyat quatre plantes subterrànies. A la -3 hi ha magatzem logístic per als paradistes i a la -2 i -4, un aparcament amb capacitat per a 400 vehicles de clients. Finalment, al primer soterrani s’ha obert un supermercat i un gimnàs.

Les obres, dissenyades pel Taller d’Arquitectes Ravetllat- Ribas, han consolidat l’estructura metàl·lica, la coberta de teula de ceràmica s’ha refet del tot imitant el disseny original i se n’han rehabilitat les façanes. A la planta -1 després d’idear diverses solucions arquitectòniques, s’han deixat al descobert restes de la contraescarpa medieval, que seran visitables en un futur.

Amb la rehabilitació del mercat, s’han obert quatre espais que abans quedaven tancats al pas de persones. Són les àrees que queden entre els quatre braços de l’edi ci i que es feien servir com a zona de càrrega i descàrrega. A partir d’ara, els veïns guanyen quatre places més al barri. D’aquesta manera, s’intenta que la superilla que queda al voltant del mercat pugui tenir el màxim de vida possible, deixant un espai ampli per a tots els veïns i visitants que s’hi acostin.

La re-urbanització dels entorns inclou la implementació d’una supercruïlla en una cantonada de l’edi ci del mercat (C. Comte Borrell i C. Tamarit). En aquest punt, s’ha reduït el trànsit, s’han plantat arbres a diferents parterres i s’han habilitat zones de descans.

Un mercat que es converteix en un museu a l’aire lliure

Com hem vist a l’inici de l’article, el mercat de Sant Antoni és un re ex de la història de la ciutat. Un dels atractius que s’han recuperat amb la remodelació -causant de l’allargament de les obres- és la muralla medieval que es pot veure a la planta -1 des dels carrers Urgell i Manso. Així i tot, una de les joies que es podrà visitar en un futur, seran les restes de la llegendària via Augusta juntament amb algunes de les peces funeràries que es van trobar durant els anys 10 anys que va durar la remodelació d’aquest imponent Mercat.