Notícies

In Memoriam: Pere Duran, Mestre de mestres.

13.10.2017

M’ha costat posar-me a escriure aquestes ratlles. No perquè no senti el que hi escric, si no perquè no ho hauria volgut fer, si més no tant d’hora, encara amb el cop calent de la pèrdua d’un amic. Tot i això em poso a escriure amb una copa de cava a la mà, amb una copa del Recaredo que tantes i tantes vegades, amb qualsevol excusa, havíem aixecat amb l’amic, company i mestre Pere Duran.

En Pere ens va deixar fa pocs dies, a finals de juny, sense avisar. Estava malalt si, però el seu esperit de lluita, la seva vitalitat i el seu optimisme en cap moment feien pensar en el seu traspàs. Tot plegat ha anat massa de pressa.

Vaig conèixer al Pere a principis dels anys 80. Jo feia poc que havia acabat els estudis i formava part d’un grup de gent jove que seguia les passes del Dr. Antonio Amo, un Veterinari expert en la indústria càrnica que va organitzar uns cursos de Tecnologia per als Industrials de l’Associació d’Indústries de la Carn de Barcelona. El Pere de “Can Pilaté” de Sant Sadurní d’Anoia n’era un dels alumnes, i jo hi participava com a ajudant de les pràctiques que es feien al laboratori de l’Escorxador de Mercabarna. Va passar aquest curs i en vàrem fer un altre al que el Pere també hi va assistir. Allí va començar la nostra amistat i la nostra relació va anar a més i es va anar estrenyent amb un contacte cada cop més freqüent.

Així, quan vaig començar a dirigir el Curs de de Tecnologia de la Carn de l’Escola del Gremi de Cansaladers una de les sortides que es feien durant el curs era la de Can Pilaté. La rebuda que ens feia el Pere era sempre entusiasta. Ens obria casa seva de bat a bat i les seves explicacions eren una veritable classe mestra pels alumnes de l’escola. Segur que molts alumnes d’aquella època ho recorden (i segur que també recorden aquells “rotllets” de pernil cuit amb sucre cremat, ou filat i cava amb els que ens obsequiava).

Més endavant, quan el Pere va decidir deixar el seu negoci, va coincidir que nosaltres empreníem un projecte nou, el de la Formació Professional. Vàrem tenir clar que no podíem deixar perdre l’ocasió de comptar amb algú que ens podia aportar tant. Quan li vaig proposar de participar recordo que se li van il·luminar els ulls i de seguida, amb un entusiasme desbordant, va començar a desbordar-me amb propostes i idees de com organitzar-ho tot, de quins continguts, de fórmules de productes…

Durant aquells anys vàrem poder gaudir del Pere mestre i del Pere enamorat del seu ofici. Absolutament bolcat amb els seus alumnes a qui ensenyava, exigia, renyava però també mimava i sobre tot, estimava i aconsellava sobre el seu futur, anant fins i tot més enllà, ajudant-los, en molts casos, a tirar endavant els seus projectes professionals.

En aquests moments de reflexió te’n dones compte de la feina feta, Pere. Han estat anys de treball, de projectes, d’il·lusions, de lluita, fins i tot de frustracions. L’Escola, la Confraria, el Gremi, el sector, els projectes. De les llargues discussions tècniques quan preparàvem els cursos passàvem a les converses més apassionades sobre el futur del sector i de l’ofici, i és aquí on el Pere mostrava la seva passió. S’encenia amb vehemència defensant qualsevol acte, moviment, iniciativa o projecte que contribuís a la difusió, millora o coneixement de qualsevol cosa relacionada amb l’ofici de cansalader o amb la qualitat i puresa dels productes.

Podria estar escrivint hores i hores. N’hem passat i n’hem fet un munt de coses. Han estat moments brillants, intensos, productius, emocionants però per damunt de tot amb un sentiment en el que sempre han predominat la docència, la professionalitat, el mestratge, l’altruisme, l’amistat.

Alço la copa de Recaredo per tots aquests records. Va per tu, Pere. Et trobaré a faltar doncs encara teníem un projecte pendent.

Josep Dolcet.
Escola dels Oficis de la Carn
Juny, 2017

MÉS NOTÍCIES
15.09.2018
Jornada tècnica Professional: La maduració de la carn
04.09.2018
Meat Attraction Madrid, la trobada professional del sector carni
17.05.2018
Josep Dolcet, director de l’Escola Oficis de la Carn al ‘Dia de la ternera de Navarra’
19.10.2017
La cotització del autònoms puja un 3% a partir de juliol
13.10.2017
Subvencions Consorci de Comerç 2017