El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 1 d’agost la Llei de Comerç, Serveis i Fires, una norma que, segons el Govern, vol consolidar el model de comerç català, un model competitiu, sostenible i equilibrat.
Principals novetats de la llei:
Horaris comercials. la llei estableix com a norma general l’obertura de 75 hores setmanals, de dilluns a dissabte (en l’anterior llei catalana d’horaris preveia 72 hores/setmana). Com a excepció al règim general, entre d’altres, es contempla la llibertat d’horaris per als establiments comercials, els titulars dels quals siguin autònoms, micro o petites empreses, sempre que la superfície de venda no superi els 150 metres quadrats, i que tinguin una oferta orientada essencialment a productes de compra quotidiana d’alimentació. Tanmateix, val a dir que es manté el nombre de dies festius d’obertura autoritzada en un total de 10: 8 a criteri de la Generalitat, prèvia consulta del Consell Assessor de Comerç, i 2 a criteri dels ajuntaments. (articles 36 i 37)
Àrees de degustació. Per primera vegada, es regula la possibilitat que els comerços dedicats a la venda de productes d’alimentació puguin instal·lar una àrea de degustació en el seu establiment. Per tal de garantir la competència lleial amb els restaurants i bars, la llei marca un límit en l’espai dedicat a àrea de degustació: 33% del total de la superfície comercial de l’establiment amb un màxim de 30 metres quadrats. La llei també preveu que els ajuntaments, per mitjà d’ordenances municipals, poden incrementar o reduir aquests limitys fins a un 20%. Si l’establiment disposa de terrassa, la superfície d’aquesta és considerada zona de degustació. (Article 11)
La llei també tracta la venda de productes i serveis a través d’internet o a distància a l’article 16, així com de la venda de mercaderies mitjançant estructures o parades desmuntables i vehicles botiga (els anomenats food trucks) a l’article 15.
D’altra banda, en relació a la venda o oferiment de productes a domicili, per primera vegada s’introdueix la prohibició d’oferir i vendre productes o serveis mitjançant visites a domicili, trucades o missatges de telèfon si no han estat prèviament sol·licitats o acceptats pels seus titulars o residents. En aquests casos, cal acreditar documentalment aquesta acceptació prèvia. Per contra, les bustiades es podran realitzar sempre i quan els particulars no hagin manifestat la seva oposició a rebre’n. Cada tramesa haurà d’informar dels mitjans per oposar-se a seguir-les rebent.
També és novetat la creació d’un cens que permeti conèixer la realitat del comerç i del serveis així com les principals magnituds que els afectin.