Històries Humanes

Nati Fayos Peruchet

Eduard Falip  |  04.10.2017

Ens arribem a La Torre de Capdella, al bell mig de la Vallfosca per parlar amb la Nati, una Barcelonina fora de vila que regeix la centenària carnisseria-xarcuteria Casa Fonso, al carrer Major d’aquesta població de tan sols 16 habitants. La Torre de Capdella està al Pallars Jussà a cavall entre la Pobla de Segur i l’entrada al Parc d’Aigüestortes. Una petita població enmig de frondosos boscos i prats verds i a pocs minuts de la central hidroelèctrica més antiga de Catalunya inaugurada per Alfons XXIII.

Amb el seu somriure que la caracteritza ens espera a la porta del seu negoci, una botiga de queviures amb molta història que juntament amb l’obrador per l’elaboració de productes carnis artesanals s’ha convertit en el punt de trobada de la vall. La Nati va arribar en aquest paratge natural fa 35 anys al casar-se amb un ramader, veí de la vil·la. L’o ci de xarcuter el va aprendre de molt jove al costat de la família continuant amb la seva essència. La mare del seu marit no podia continuar fent- se càrrec del negoci i la Nati s’havia de convertir ràpidament en la 3a generació del negoci familiar. Des d’aquell moment, Casa Fonso ha estat una part essencial de la seva vida.

Casa Fonso obre gairebé els 365 dies a l’any i la Nati cada dia està al peu del canó. Es podria considerar que és un negoci-servei, un d’aquells establiments que són imprescindibles per a cobrir les necessitats bàsiques de consum diari en una zona mancada de comerços. Ella és la cara visible de la botiga i a la vegada és les mans que elaboren els productes carnis des de l’obrador.

A més de pa, premsa i tota classe de comestibles, a la botiga s’hi pot trobar des de productes carnis tradicionals ns a productes més innovadors com el foie gras de porc amb rata a o el paté de corder amb poma i rata a, producte que creà especialment per a la Fundació Alícia. «Amb orgull puc assegurar que la ta més important de la meva trajectòria professional ha estat no perdre l’esperit artesà del producte de sempre», assegura. I és que la girella de Casa Fonso, el pastís de paté, la secallona o el xolís estan elaborats segons les receptes familiars originals, algunes realitzades per Alfons Porta Burgès el 1914, any que s’inicià el negoci.

Durant l’estona que passem acompanyant a la Nati en la seva jornada laboral, no paren d’entrar i sortir clients. És agost i molts ciclistes, veïns i persones allotjades al càmping Vallfosca són dels a les seves elaboracions. És una persona incansable que estima el seu territori i la seva professió. Sempre que li es possible participa en els mercats de productes tradicionals de la zona, forma part del projecte “Al teu gust”, un programa de dinamització del sector agroalimentari comarcal, i té una relació estreta amb GremiCarn Lleida, entitat que l’ha proposat al títol de Mestre Artesà Carnisser-Xarcuter i que la Generalitat li ha concedit. Tot i la vitalitat que desperta, la Nati es mostra preocupada pel futur de la professió. «Cada vegada estan tancant més negocis per falta de continuïtat generacional» ens comenta. Una realitat que es veu agreujada per la despoblació del terrirori i la creació de grans super cies comercials a les capitals de comarca.

Al vespre Casa Fonso abaixa la persiana. Ens anem a despedir de la Nati però el guió que teníem previst gira 180o. Ens ofereix acompanyar- nos a descobrir el paratge natural de l’entorn. Segons diu, no es coneix la Vallfosca ns que no es gaudeix de la seva naturalesa. Com havíem comentat, és una persona incansable.

Galeria de fotos