El nostre ofici

Hamburguesa vs Burguer Meat. Botifarra crua vs Botifarra fresca

15.12.2017

Com segurament tots els lectors poden endevinar, no es tracta d’un matx de boxa ni de cap altre esport, si no de les denominacions d’uns derivats carnis elaborats, presents de forma generalitzada, i amb un protagonisme important, a qualsevol taulell de carnisseria i xarcuteria. Són denominacions a les quals se’ls vol donar la volta, evidentment de la millor manera que convingui a cada venedor, i per que sigui més atractiva per a qui ho compra. Però a l’hora de la veritat, agradi o no, a cada producte, en funció dels ingredients utilitzats per la seva elaboració, li correspon una denominació concreta, que en algun cas va associada a la presència de determinats ingredients químics afegits.

I aquí ve l’elecció i la decisió de cada elaborador sobre el producte a oferir als seus clients: Hamburguesa o Burguer Meat; Botifarra/Llonganissa Crua o Botifarra/Llonganissa fresca; Mandonguilles/Burguer meat; i podríem seguir una estona. Per una part aquelles especialitats procedents de la manipulació bàsica de la carn sorgida del més pur receptari tradicional, neta, sense ingredients estranys (per dir-ho d’alguna manera), i que la seva evolució en el temps ve donada per la qualitat de la matèria prima, per la pulcritud en el procés i per l’òptima conservació del producte. Un grup on hi incorporem noms que defineixen productes com hamburgueses, mandonguilles, bistecs russos i botifarra crua tradicionals, als que només els han afegit sal, pebre i altres condiments, sense additius o ingredients no autoritzats.

Per l’altra, uns productes amb base tradicional però adaptats a determinades necessitats o pràctiques comercials, també amb una bona matèria primera, amb un bon procés d’elaboració, amb una bona conservació, però que per mantenir una aparença més atractiva durant un període de temps més llarg, se li han incorporat a la seva fórmula alguns additius químics, a la vegada que en funció de la seva presentació comercial, també ha calgut incorporar-hi (per imperatiu legal) altres ingredients vegetals totalment prescindibles. És el grup format pels nomenats, segons la normativa vigent, Burguer Meat o llonganissa fresca entre altres.

A tots aquests productes, per posar-hi noms i cognoms se n’hi diuen preparats de carn fresca, i segons la Norma de Qualitat dels Derivats Carnis, són productes elaborats amb carn o carn picada de les espècies d’animals d’abastament, als que s’hagin afegit altres productes alimentosos, condiments o additius i/o que hagin estat sotmesos a un tractament insuficient per modificar l’estructura cel·lular de la carn en la part central de la superfície del tall i fer desaparèixer d’aquesta manera les característiques de la carns fresca.

Malgrat que com podeu veure, tots s’agrupen sota un mateix grup, també queda clar quina és la denominació de producte per a cada un d’ells:

  • Quan no porten cap additiu químic de conservació poden rebre els noms tradicionals: hamburgueses, mandonguilles, bistecs russos, pastissos de carn i botifarra crua…
  • Quan porten afegit qualsevol tipus d’additiu conservador el seu nom és Burguer Meat per tot tipus masses i pastissos de carn no embotits (que a més hauran de portar incorporats fins a un 4% de cereals i/o hortalisses) o Botifarra/llonganissa fresca per als embotits.

I aquesta senyors, és la seva elecció a l’hora d’elaborar: “Amb o sense…”? recordin quin és el nom correcte que li correspon a cada un.

Cada professional ha de definir quin i com és el seu producte, i així informar-ne al consumidor-client que li ha dipositat tota la seva confiança.

Agradi o no, en aquest cas no hi ha terme mig. L’elecció és de cadascú (i la responsabilitat també). (Per cert, cal recordar que els conservadors per excel·lència utilitats en aquests productes, els sulfits, són substàncies que poden provocar al·lèrgies a persones sensibles).

MÉS ARTICLES EL NOSTRE OFICI
La venda directa de productes ecològics al consumidor final. Guia pràctica per la certificació dels comerços minoristes
Josep Dolcet | 06.09.2018
Hamburguesa vs Burguer Meat. Botifarra crua vs Botifarra fresca
Josep Dolcet | 15.12.2017
Ecològic. Biològic. Artesà. Quilometre 0. Venda de proximitat. Ho tenim clar?
Josep Dolcet | 12.09.1027