Temps de tardor

La girella i el regust de la cuina muntanyenca

El Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça són grans indrets naturals a descobrir. Però a més d’un espectacular paisatge pirinenc, entre la seva gastronomia hi trobem un embotit ple de tradició i sabor: la Girella. Un plat muntanyenc arcaic que es conserva amb innegable vitalitat sent l’únic embotit que actualment s’elabora amb menuts de corder.

Tot i que no es coneix amb certesa l’origen de la girella, es coneix la seva relació amb els àpats de la Confraria de Sant Sebastià, patró de Pont de Suert, fent que es cregui que els seus orígens són al segle XVI. Mentre que a l’Alta Ribagorça és pressent des de temps immemorials, no fa molts anys va estar a punt d’aparèixer de la zona del Pallars Sobirà, ja que no s’apro taven els menuts de xai que servien per fer-la. Tanmateix, aquest embotit no es va deixar de fer mai del tot, i en els darrers anys s’ha recuperat portant, ns i tot, a la creació de la Fira de la Girella de Pont de Suert que se celebrarà del 23 al 25 d’octubre.

Sent per fora blanquinosa, del color de l’estómac, i el tall més fosc, la seva recepta consta de trinxat de carn lligat amb arròs al qual s’afegeix ous, pa, julivert i pebre. La massa resultant serà la que omplirà l’estómac de xai (tot i que alguns articles i vídeos d’internet informen que es fa amb els budells del xai, la seva recepta tradicional és amb l’estómac) prèviament net i que després, un cop cosit a mà, es posarà a bullir. Acabada de coure amb brou, fregida amb unes gotes d’oli d’oliva a foc lent o arrebossada amb farina i ou, aquest embotit tradicional de la zona pirinenca permet múltiples aplicacions culinàries, obtenint excel·lents resultats gastronòmics.

Si es viatja pels dos Pallars és fàcil trobar-la com a entrant en diferents restaurants de la zona i en el plat típic de la zona anomenat “Girella amb cap i pota de corder”.

Temps de tardor

Quan estan a punt d’iniciar-se els primers freds de la temporada, amb la tardor arriba Tot Sants i comença el temps de les castanyes, els moniatos, els bolets i de productes tradicionals de carnisseria i xarcuteria per aguantar les baixades de temperatura. En aquest recull de Temps de Tardor descobrim els carnellets, la girella del Pallars i la baldana tan de ceba com d’arròs.

ÉS TEMPS DE...
Temps de tardor
10.09.2017
Temps de Nadal
-PROXIMAMENT-