Temps de tardor

La baldana d’arròs, l’excel·lència dels carnissers de les Terres de l’Ebre

Tradicionalment, els embotits han representat el màxim apro tament del porc, així com també l’ús dels productes propis de cada contrada. Amb aquesta intenció, a les Terres de l’Ebre s’hi elaboren les baldanes d’arròs, l’embotit per excel·lència de la zona i l’orgull dels carnissers-xarcuters de l’Ebre. Formant part de diverses receptes gastronòmiques tradicionals, la baldana d’arròs s’elabora amb sang de porc, cotnes, cansalada, brou de la cocció del porc, sang, arròs, sal i pebre obtenint un color vermellós tirant a negre. En el procés d’elaboració, es trinxen les carns del porc, la cansalada i les cotnes, es barregen amb l’arròs cuit al brou, se salen, s’empebren, s’hi afegeix la sang, i en alguns casos, pinyons. S’emboteix la massa en un budell prim de porc d’uns 10 centímetres, es lliguen les unitats formant en lades i es couen en un calder. Quan està a punt, es deixa escórrer durant una estona. Se solen menjar a la brasa, fregida o a la planxa, tot destacant algunes receptes de tota la vida, com són el “barrejat” o la baldana d’arròs amb ceba i tomàquet. Any rere any aquest producte ebrenc agafa protagonisme a la Jornada Gastronòmica de la Baldana a Camarles que enguany es va celebrar el passat 26 d’agost. A més d’un mercat de productes artesans durant el dia es poden fer tasts de plats on la baldana n’és la protagonista: idees de plats espectaculars, senzills de preparat i fàcils de vendre a les car- nisseries-xarcuteries. En aquesta edició s’hi podia trobar milfulls de baldana amb reducció do Porto, cupcakes de baldana amb frosting de puiquillo, tartaleta de baldana amb daus de poma caramel·litzada i molts més.

En la passada edició de la Confraria del Gras i el Magre celebrada a les Terres de l’Ebre celebrada el 2016, els assistents van poder descobrir aquest producte artesà que a poc a poc s’ha anat estenent a altres comarques de Tarragona.

Temps de tardor

Quan estan a punt d’iniciar-se els primers freds de la temporada, amb la tardor arriba Tot Sants i comença el temps de les castanyes, els moniatos, els bolets i de productes tradicionals de carnisseria i xarcuteria per aguantar les baixades de temperatura. En aquest recull de Temps de Tardor descobrim els carnellets, la girella del Pallars i la baldana tan de ceba com d’arròs.

ÉS TEMPS DE...
Temps de tardor
10.09.2017
Temps de Nadal
-PROXIMAMENT-