Temps de tardor

Els carnellets, la nova tradició de Tot Sants

10.10.2017

Quan arriba Tot Sants les taules s’omplen de tradició, de panellets, castanyes, moniatos i a poc a poc els Carnellets es van fent un lloc entre els productes típics d’aquesta època, instaurant-se l’any passat com a una nova opció gastronòmica catalana de les carnisseries i xarcuteries del nostre país.

Amb una forma molt semblant a la dels panellets, en els seus inicis gironins la seva principal particularitat fou que el massapà era substituït per la carn que s’utilitza per fer la botifarra dolça típica de l’Empordà que s’acostuma a elaborar amb carn magra d’espatlla de porc, sucre blanc, llimona, sal, canyella, i en alguns casos també amb poma. Amb el temps, Barcelona i Tarragona els van adaptar fent-los amb carn picada de vedella i a Lleida amb carn picada de xai.

Elaborats també amb crema de parmesà i arrebossats amb cruixent de bacon, o amb passes, pinyons i ametlla picada, o amb maduixa, Mòdena i foie gras, els Carnellets es poden vendre cuits o sense coure amb diferents farcits.

La idea dels Carnellets va sorgir fa tres anys, quan un carnisser del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines va decidir fer un panellet de carn (així se’ls va anomenar en aquell moment) que va portar a la mostra gastronòmica de Peralada. El gremi no va tardar gens ni mica a adonar-se del potencial de la idea i van decidir provar-ho unes setmanes més tard per Tots Sants. El nou producte va tenir bona sortida i arran de les reunions entre els diferents gremis de carnissers i xarcuters de Catalunya va sortir la paraula Carnellet i s’estengué a tot el país.

Per a prendre com a aperitiu o com a postres, els Carnellets són una bona forma per continuar innovant i descobrir noves receptes.

Temps de tardor

Quan estan a punt d’iniciar-se els primers freds de la temporada, amb la tardor arriba Tot Sants i comença el temps de les castanyes, els moniatos, els bolets i de productes tradicionals de carnisseria i xarcuteria per aguantar les baixades de temperatura. En aquest recull de Temps de Tardor descobrim els carnellets, la girella del Pallars i la baldana tan de ceba com d’arròs.

ÉS TEMPS DE...
Temps de tardor
10.09.2017
Temps de Nadal
-PROXIMAMENT-